Sample Chapter

 

INSTANT DOWNLOAD COMPLETE TEST BANK WITH ANSWERS

 

Test Bank of Introductory Chemistry Essentials 5th Edition By Nivaldo J.Tro

 

SAMPLE QUESTIONS

 

Introductory Chemistry, 5e (Tro)

Chapter 3   Matter and Energy

 

True/False Questions

 

1) Matter is defined as anything that is visible to the human eye.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Page Ref: 3.2

Learning Outcome:  3.1

Global Outcome:  G1

 

2) Even with the most recent advances in microscopy, it is impossible to image an atom.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Page Ref: 3.2

Learning Outcome:  3.1

Global Outcome:  G1

 

3) An amorphous solid has long range, repeating order.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Page Ref: 3.3

Learning Outcome:  3.2

Global Outcome:  G1

 

4) Gases are the only form of matter that is easily compressible.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.3

Learning Outcome:  3.2

Global Outcome:  G1

 

5) Liquids have definite volume and indefinite shape.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.3

Learning Outcome:  3.2

Global Outcome:  G1

 

6) Solids have indefinite shape and volume.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Page Ref: 3.3

Learning Outcome:  3.2

Global Outcome:  G1

 

7) In a solid substance, the atoms or molecules oscillate and vibrate about a fixed point.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.3

Learning Outcome:  3.2

Global Outcome:  G1

 

8) Liquid and gas molecules can easily be compressed, while in a solid the molecules are incompressible.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Page Ref: 3.3

Learning Outcome:  3.2

Global Outcome:  G1

9) A compound is a substance that cannot be broken down into a simpler substance.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Page Ref: 3.4

Learning Outcome:  3.3

Global Outcome:  G1

 

10) If a pure material decomposes when heated into simpler substances, this proves that the material was a compound.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.4

Learning Outcome:  3.3

Global Outcome:  G1

 

11) Water is a mixture.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Page Ref: 3.4

Learning Outcome:  3.3

Global Outcome:  G1

 

12) Saltwater is a homogeneous mixture.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.4

Learning Outcome:  3.3

Global Outcome:  G1

 

13) Skim milk is a heterogeneous mixture.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Page Ref: 3.4

Learning Outcome:  3.3

Global Outcome:  G1

 

14) Air is a pure substance.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Page Ref: 3.4

Learning Outcome:  3.3

Global Outcome:  G1

 

 

15) Sugar is a pure substance.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.4

Learning Outcome:  3.3

Global Outcome:  G1

 

16) Chemical properties of a substance are those that can be observed without changing the composition of a substance.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Page Ref: 3.5

Learning Outcome:  3.4

Global Outcome:  G1

17) Flammability of gasoline is a chemical property.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.5

Learning Outcome:  3.4

Global Outcome:  G1

 

18) The odor of gasoline is a chemical property.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Page Ref: 3.5

Learning Outcome:  3.4

Global Outcome:  G1

 

19) In a chemical reaction, the substances present after the chemical change are called reactants.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Page Ref: 3.6

Learning Outcome:  3.5

Global Outcome:  G1

 

20) The melting of ice is a physical change.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.6

Learning Outcome:  3.5

Global Outcome:  G1

 

21) Mixtures of miscible liquids that differ in their boiling points may be separated by distillation.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.6

Learning Outcome:  3.5

Global Outcome:  G1

 

 

22) The corrosion of iron is a physical change.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Page Ref: 3.6

Learning Outcome:  3.5

Global Outcome:  G1

 

23) An example of a chemical change is burning a wood log to give a pile of ashes.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.6

Learning Outcome:  3.5

Global Outcome:  G1

 

24) In physical changes, the atoms or molecules that compose the matter do not change their identity, even though the matter may change its appearance.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.6

Learning Outcome:  3.5

Global Outcome:  G1

25) When you dissolve solid sugar into water, this new solution will taste sweet. The sugar went through a chemical change.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Page Ref: 3.6

Learning Outcome:  3.5

Global Outcome:  G1

 

26) A chemical change occurs when matter does not change its composition.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Page Ref: 3.6

Learning Outcome:  3.5

Global Outcome:  G1

 

27) Matter can be destroyed in a combustion reaction (such as burning fuel).

Answer:  FALSE

Diff: 1     Page Ref: 3.7

Learning Outcome:  3.6

Global Outcome:  G1

 

28) Like mass, energy can neither be created nor destroyed.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.8

Global Outcome:  G1

 

 

29) The energy of position is called kinetic energy.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Page Ref: 3.8

Learning Outcome:  3.7

Global Outcome:  G1

 

30) A moving bowling ball has kinetic energy.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.8

Learning Outcome:  3.7

Global Outcome:  G1

 

31) Electrical energy is associated with the flow of electrical charge.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.8

Learning Outcome:  3.7

Global Outcome:  G1

 

32) A melting scoop of ice cream is an example of an exothermic process.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Page Ref: 3.9

Learning Outcome:  3.9

Global Outcome:  G1

33) When a chemical “cold pack” is activated, the chemical reactants absorb heat from the surroundings.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.9

Learning Outcome:  3.9

Global Outcome:  G1

 

34) The process of boiling water is an endothermic process.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.9

Learning Outcome:  3.9

Global Outcome:  G1

 

35) A chemical change that will lower the potential energy of the chemical results in an endothermic reaction.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Page Ref: 3.9

Learning Outcome:  3.9

Global Outcome:  G1

 

 

36) An energy diagram that shows the products having higher energy than the reactants illustrates an endothermic reaction.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.9

Learning Outcome:  3.9

Global Outcome:  G1

 

37) Temperature is simply a measure of the motion of atoms and molecules.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.10

Learning Outcome:  3.10a

Global Outcome:  G1

 

38) Temperature is defined as the transfer of thermal energy caused by a temperature difference.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Page Ref: 3.10

Learning Outcome:  3.11

Global Outcome:  G1

 

39) When a cold ice cube is dropped into a warm cup of water, energy is transferred as heat from the ice to the water.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Page Ref: 3.10

Learning Outcome:  3.10a

Global Outcome:  G1

 

40) The coldest temperature possible is 0 K.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.10

Learning Outcome:  3.10a

Global Outcome:  G1

41) Temperatures reported in the Kelvin scale cannot be negative.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.10

Learning Outcome:  3.10a

Global Outcome:  G1

 

42) When a temperature in degrees Celsius is converted to kelvins, the Kelvin value will have the same number of decimal places as the Celsius value.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.10

Learning Outcome:  3.10a

Global Outcome:  G1

 

 

43) Absolute zero is equivalent to a temperature of -273 K.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Page Ref: 3.10

Learning Outcome:  3.10a

Global Outcome:  G1

 

44) A kelvin degree is the same size as a Celsius degree.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.10

Learning Outcome:  3.10a

Global Outcome:  G1

 

45) The temperature of 0°F is colder than the temperature of 0°C.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.10

Learning Outcome:  3.10a

Global Outcome:  G1

 

46) The amount of heat energy needed to increase the temperature of an object will vary depending on the heat capacity of the object.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.11

Learning Outcome:  3.11

Global Outcome:  G1

 

47) The heat capacity of a substance is the quantity of thermal heat required to change the temperature of a given amount of the substance by 100°C.

Answer:  FALSE

Diff: 1     Page Ref: 3.11

Learning Outcome:  3.11

Global Outcome:  G1

 

48) The large heat capacity of water limits large fluctuations in temperature near bodies of water during the summer months.

Answer:  TRUE

Diff: 1     Page Ref: 3.11

Learning Outcome:  3.11

Global Outcome:  G5

 

Multiple Choice Questions

 

1) Which of the following statements about matter is FALSE?

  1. A) Matter occupies space and has mass.
  2. B) Matter exists in either a solid, liquid or gas state.
  3. C) Matter is ultimately composed of atoms.
  4. D) Matter is smooth and continuous.
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1     Page Ref: 3.2

Learning Outcome:  3.1

Global Outcome:  G1

 

2) Which of the following is NOT an example of matter?

  1. A) a pencil eraser
  2. B) a balloon full of helium
  3. C) a dust particle
  4. D) heat from a burning candle
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1     Page Ref: 3.2

Learning Outcome:  3.1

Global Outcome:  G1

 

3) A solid form of matter in which there is long range repeating order is called ________.

  1. A) amorphous
  2. B) rigid
  3. C) crystalline
  4. D) fixed
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1     Page Ref: 3.3

Learning Outcome:  3.2

Global Outcome:  G1

 

4) Which state of matter has atomic spacing that is close together and indefinite shape?

  1. A) liquid
  2. B) solid
  3. C) gas
  4. D) plasma
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 1     Page Ref: 3.3

Learning Outcome:  3.2

Global Outcome:  G1

 

5) Which state of matter has indefinite shape and is compressible?

  1. A) liquid
  2. B) solid
  3. C) gas
  4. D) plasma
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1     Page Ref: 3.3

Learning Outcome:  3.2

Global Outcome:  G1

 

6) Which state of matter has atomic spacing that is close together and definite shape?

  1. A) liquid
  2. B) solid
  3. C) gas
  4. D) plasma
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 1     Page Ref: 3.3

Learning Outcome:  3.2

Global Outcome:  G1

 

7) Which among the following statements is false?

  1. A) A solid has a definite shape and a definite volume.
  2. B) A liquid has a definite volume; but it has no definite shape.
  3. C) A gas has neither definite volume nor definite shape.
  4. D) Both solids and liquids are incompressible while gases are compressible.
  5. E) none of the above

Answer:  E

Diff: 1     Page Ref: 3.3

Learning Outcome:  3.2

Global Outcome:  G1

 

8) Which state of matter has atomic spacing that is far apart and definite shape?

  1. A) liquid
  2. B) solid
  3. C) gas
  4. D) plasma
  5. E) none of the above

Answer:  E

Diff: 1     Page Ref: 3.3

Learning Outcome:  3.2

Global Outcome:  G1

 

9) Which of the following is an example of a crystalline solid that shows an arrangement of long-range, repeating order?

  1. A) glass
  2. B) salt
  3. C) plastic
  4. D) rubber
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 1     Page Ref: 3.3

Learning Outcome:  3.2

Global Outcome:  G1

 

10) A pure substance is:

  1. A) composed of two or more different types of atoms or molecules combined in variable proportions.
  2. B) composed of only one type of atom or molecule.
  3. C) composed of two or more regions with different compositions.
  4. D) composed of two or more different types of atoms or molecules that has constant composition.
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 1     Page Ref: 3.4

Learning Outcome:  3.3

Global Outcome:  G1

 

11) Which of the following items is a pure substance?

  1. A) air
  2. B) seawater
  3. C) brass
  4. D) ice
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1     Page Ref: 3.4

Learning Outcome:  3.3

Global Outcome:  G1

 

12) Which of the following items is a mixture?

  1. A) water
  2. B) helium
  3. C) brass
  4. D) sugar
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1     Page Ref: 3.4

Learning Outcome:  3.3

Global Outcome:  G1

13) Which of the following is a heterogenous mixture?

  1. A) milk
  2. B) sugar water
  3. C) raisin bran
  4. D) air
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1     Page Ref: 3.4

Learning Outcome:  3.3

Global Outcome:  G1

 

14) Which of the following is a homogeneous mixture?

  1. A) trail mix
  2. B) stainless steel
  3. C) water
  4. D) molten iron
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 1     Page Ref: 3.4

Learning Outcome:  3.3

Global Outcome:  G1

 

15) Which of the following statements about compounds is TRUE?

  1. A) A substance that cannot be broken down into simpler substances.
  2. B) A pure substance that has variable composition throughout.
  3. C) A substance composed of two or more elements in fixed, definite proportions.
  4. D) A substance that is not as common as pure elements.
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1     Page Ref: 3.4

Learning Outcome:  3.3

Global Outcome:  G1

 

16) Which of the following statements is FALSE?

  1. A) Matter may be a pure substance or it may be a mixture.
  2. B) A pure substance may either be an element or a compound.
  3. C) A mixture may be either homogeneous or heterogeneous.
  4. D) Mixtures may be composed of two or more elements, two or more compounds, or a combination of both.
  5. E) All of the above statements are true.

Answer:  E

Diff: 1     Page Ref: 3.4

Learning Outcome:  3.3

Global Outcome:  G1

 

17) How would you classify salt water?

  1. A) pure substance-compound
  2. B) mixture-heterogeneous
  3. C) pure substance-element
  4. D) mixture-homogeneous
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1     Page Ref: 3.4

Learning Outcome:  3.3

Global Outcome:  G1

 

18) How would you classify raisin bran?

  1. A) pure substance-compound
  2. B) mixture-heterogeneous
  3. C) pure substance-element
  4. D) mixture-homogeneous
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 1     Page Ref: 3.4

Learning Outcome:  3.3

Global Outcome:  G1

 

19) How would you classify sugar?

  1. A) pure substance-compound
  2. B) mixture-heterogeneous
  3. C) pure substance-element
  4. D) mixture-homogeneous
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 1     Page Ref: 3.4

Learning Outcome:  3.3

Global Outcome:  G1

 

20) A solution is an example of a (an):

  1. A) pure substance.
  2. B) element.
  3. C) compound.
  4. D) homogeneous mixture.
  5. E) heterogeneous mixture.

Answer:  D

Diff: 1     Page Ref: 3.4

Learning Outcome:  3.3

Global Outcome:  G1

 

21) Physical properties are:

  1. A) those that a substance displays only through changing its composition.
  2. B) those that cause atoms and molecules to change.
  3. C) those that a substance displays without changing its composition.
  4. D) identical for all solid matter.
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1     Page Ref: 3.5

Learning Outcome:  3.4

Global Outcome:  G1

 

22) All of the following can be considered physical properties EXCEPT:

  1. A) taste.
  2. B) color.
  3. C) flammability.
  4. D) density.
  5. E) boiling point.

Answer:  C

Diff: 1     Page Ref: 3.5

Learning Outcome:  3.4

Global Outcome:  G1

 

23) Which of the following items is a physical property?

  1. A) the corrosive action of acid rain on granite
  2. B) the odor of spearmint gum
  3. C) the combustion of gasoline
  4. D) the tarnishing of a copper statue
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 1     Page Ref: 3.5

Learning Outcome:  3.4

Global Outcome:  G1

 

24) Which of the following is NOT an example of a physical property?

  1. A) Solid ice can be very brittle.
  2. B) Water can freeze solid at 32 degrees Fahrenheit.
  3. C) Water can form hydrogen and oxygen gas under electrolysis conditions.
  4. D) Liquid water can turn into steam in a heated tea kettle.
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1     Page Ref: 3.5

Learning Outcome:  3.4

Global Outcome:  G1

 

25) Which of the following items is a chemical property?

  1. A) the paint color on a new red Corvette
  2. B) the odor of spearmint gum
  3. C) the melting and boiling point of water
  4. D) the tarnishing of a copper statue
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1     Page Ref: 3.5

Learning Outcome:  3.4

Global Outcome:  G1

 

26) Which of the following statements about physical and chemical changes is FALSE?

  1. A) In a chemical change, matter changes its composition.
  2. B) In a physical change, matter does not change its composition.
  3. C) Phase changes are always physical changes.
  4. D) Chemical reactions are chemical changes.
  5. E) All of the above statements are true.

Answer:  E

Diff: 1     Page Ref: 3.6

Learning Outcome:  3.5

Global Outcome:  G1

 

27) If you hold a solid piece of pure gallium metal in your hand, your body heat will melt the gallium into its liquid form. This illustrates which of the following?

  1. A) distillation
  2. B) physical change
  3. C) chemical change
  4. D) chemical property
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 1     Page Ref: 3.6

Learning Outcome:  3.5

Global Outcome:  G1

 

28) Which of the following is NOT a technique that could be used to separate a mixture into its components?

  1. A) stirring
  2. B) decanting
  3. C) filtration
  4. D) distillation
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 1     Page Ref: 3.6

Learning Outcome:  3.5

Global Outcome:  G1

 

29) When methane is burned with oxygen the products are carbon dioxide and water. If you produce 36 grams of water and 44 grams of carbon dioxide from 16 grams of methane, how many grams of oxygen were needed for the reaction?

  1. A) 32
  2. B) 80
  3. C) 96
  4. D) 64
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1     Page Ref: 3.7

Learning Outcome:  3.6

Global Outcome:  G4

 

30) When methane is burned with oxygen, the products are carbon dioxide and water. If you produce 18 grams of water from 8 grams of methane and 32 grams of oxygen, how many grams of carbon dioxide were produced in the reaction?

  1. A) 40
  2. B) 22
  3. C) 58
  4. D) 18
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 1     Page Ref: 3.7

Learning Outcome:  3.6

Global Outcome:  G4

 

31) When methane is burned with oxygen, the products are carbon dioxide and water. If you produce 9 grams of water and 11 grams of carbon dioxide from 16 grams of oxygen, how many grams of methane were needed for the reaction?

  1. A) 4
  2. B) 20
  3. C) 31
  4. D) 40
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 1     Page Ref: 3.7

Learning Outcome:  3.6

Global Outcome:  G4

 

 

32) Which of the following statements about energy is FALSE?

  1. A) An object possessing energy can do work on another object.
  2. B) Energy can neither be created nor destroyed.
  3. C) Energy is the single main component of the universe.
  4. D) Energy is the capacity to do work.
  5. E) All of the above statements are true.

Answer:  C

Diff: 1     Page Ref: 3.8

Global Outcome:  G1

33) Which type of energy is associated with motion?

  1. A) chemical
  2. B) electrical
  3. C) potential
  4. D) kinetic
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1     Page Ref: 3.8

Learning Outcome:  3.7

Global Outcome:  G1

 

34) Which type of energy is associated with position?

  1. A) chemical
  2. B) electrical
  3. C) potential
  4. D) kinetic
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1     Page Ref: 3.8

Learning Outcome:  3.7

Global Outcome:  G1

 

35) What type of energy is associated with the burning of gasoline?

  1. A) kinetic
  2. B) potential
  3. C) electrical
  4. D) chemical
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1     Page Ref: 3.8

Learning Outcome:  3.7

Global Outcome:  G1

 

 

36) Which of the following items is NOT a common unit of energy?

  1. A) joule
  2. B) torr
  3. C) calorie
  4. D) kilowatt-hour
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 1     Page Ref: 3.8

Learning Outcome:  3.7

Global Outcome:  G1

37) How many calories are there in a 255 Calorie snack bar?

  1. A) 2.55 × 105
  2. B) 1.07 × 103
  3. C) 60.9
  4. D) 1 × 103
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 1     Page Ref: 3.8

Learning Outcome:  3.8

Global Outcome:  G4

 

38) How many joules are there in a 255 calorie snack bar?

  1. A) 2.55 × 105
  2. B) 1.07 × 106
  3. C) 1.07 × 103
  4. D) 6.09 × 104
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2     Page Ref: 3.8

Learning Outcome:  3.8

Global Outcome:  G4

 

39) How many kilojoules are there in 95.0 Calories?

  1. A) 2.27 × 107
  2. B) 3.97 × 10-4
  3. C) 397
  4. D) 22.7
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2     Page Ref: 3.8

Learning Outcome:  3.8

Global Outcome:  G4

 

 

40) If a particular process is endothermic, the reverse process must be a (an):

  1. A) chemical change.
  2. B) isothermal process.
  3. C) exothermic process.
  4. D) endothermic process.
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1     Page Ref: 3.9

Learning Outcome:  3.9

Global Outcome:  G1

41) An energy diagram that shows the reactants having greater energy than the products illustrates an:

  1. A) endothermic reaction.
  2. B) exothermic reaction.
  3. C) isothermic reaction.
  4. D) impossible reaction.
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 1     Page Ref: 3.9

Learning Outcome:  3.9

Global Outcome:  G1

 

42) If a solid piece of shiny sodium metal is exposed to chlorine gas, a large amount of heat is released and the white solid sodium chloride (table salt) forms. Based on this information, which of the following statements is TRUE?

  1. A) This process represents a physical change.
  2. B) Mass is lost during this process.
  3. C) Sodium chloride is an element.
  4. D) This process was exothermic.
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1     Page Ref: 3.9, 3.4, 3.6

Learning Outcome:  3.3|3.5|3.6|3.9

Global Outcome:  G7

 

43) In order, what is the freezing point, room temperature and boiling point of water according to the Fahrenheit scale?

  1. A) 32-75-212
  2. B) 0-75-100
  3. C) 0-25-100
  4. D) 0-298-373
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 1     Page Ref: 3.10

Learning Outcome:  3.10a

Global Outcome:  G4

 

44) In order, what is the freezing point, room temperature and boiling point of water according to the Celsius scale?

  1. A) 32-75-212
  2. B) 0-75-100
  3. C) 0-25-100
  4. D) 0-298-373
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1     Page Ref: 3.10

Learning Outcome:  3.10a

Global Outcome:  G4

45) Which of the following is NOT true?

  1. A) The degree “symbol” is not used with the Kelvin scale.
  2. B) A kelvin degree is the same size as a Celsius degree.
  3. C) The Kelvin temperature scale avoids use of negative numbers.
  4. D) Water boils at the same temperature value on both the Kelvin and Celsius scales.
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1     Page Ref: 3.10

Learning Outcome:  3.10a

Global Outcome:  G1

 

46) The boiling point of water is:

(1)  212 °F        (2) 0°C            (3)  373 K

  1. A) 1 and 2 only
  2. B) 2 and 3 only
  3. C) 1 and 3 only
  4. D) all of 1, 2, and 3
  5. E) none of 1, 2, and 3

Answer:  C

Diff: 2     Page Ref: 3.10

Learning Outcome:  3.10a

Global Outcome:  G4

 

47) What is the value of 27°C on the Kelvin temperature scale?

  1. A) 273
  2. B) 246
  3. C) 300
  4. D) 81
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1     Page Ref: 3.10

Learning Outcome:  3.10a

Global Outcome:  G4

 

48) What is the value of 27°C on the Fahrenheit temperature scale?

  1. A) -6.8
  2. B) 106
  3. C) 300
  4. D) 81
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1     Page Ref: 3.10

Learning Outcome:  3.10a

Global Outcome:  G4

49) What is the value of 98 °F in units of °C?

  1. A) 72
  2. B) 37
  3. C) 371
  4. D) 22
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 1     Page Ref: 3.10

Learning Outcome:  3.10a

Global Outcome:  G4

 

50) What is the value of 335 K on the Celsius temperature scale?

  1. A) 62
  2. B) 167
  3. C) 608
  4. D) 66.4
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 1     Page Ref: 3.10

Learning Outcome:  3.10a

Global Outcome:  G4

 

51) Melting point can be defined as the temperature when a solid becomes a liquid. The melting point of the chemical acetone is -95°C. Which state of matter would you expect to exist for acetone at a temperature of -94°C?

  1. A) solid
  2. B) liquid
  3. C) gas
  4. D) plasma

Answer:  B

Diff: 2     Page Ref: 3.10

Learning Outcome:  3.10a

Global Outcome:  G7

 

 

52) In calculating the relationship between the amount of heat added to a substance and the corresponding temperature change, the specific heat capacity is usually represented by which symbol?

  1. A) C
  2. B) q
  3. C) ΔT
  4. D) m
  5. E) K

Answer:  A

Diff: 3     Page Ref: 3.11

Learning Outcome:  3.11

Global Outcome:  G1

53) A 15.0 gram lead ball at 25.0°C was heated with 40.5 joules of heat. Given the specific heat of lead is 0.128 J/g∙°C, what is the final temperature of the lead?

  1. A) 21.1°C
  2. B) 46.1°C
  3. C) 77.8°C
  4. D) 0.844°C
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 3     Page Ref: 3.11

Learning Outcome:  3.11

Global Outcome:  G4

 

54) What is the specific heat (J/g∙°C) of a metal object whose temperature increases by 3.0°C when 17.5 g of metal was heated with 38.5 J?

  1. A) 4.18
  2. B) 0.15
  3. C) 0.73
  4. D) 1.4
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 3     Page Ref: 3.11

Learning Outcome:  3.11

Global Outcome:  G4

 

 

55) How much heat (kJ) is needed to raise the temperature of 100.0 grams of water from 25.0°C to ?

  1. A) 10450
  2. B) 0.598
  3. C) 1.05
  4. D) 10.5
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2     Page Ref: 3.11

Learning Outcome:  3.11

Global Outcome:  G4

 

56) From the following list of substances and heat capacities, choose the one that will have the lowest temperature after absorbing 100.0 kJ of heat. Assume identical masses of each substance start at the same initial temperature.

  1. A) lead-0.128 J/g∙°C
  2. B) copper-0.385 J/g∙°C
  3. C) ethanol-2.42 J/g∙°C
  4. D) water-4.18 J/g∙°C
  5. E) not enough information

Answer:  D

Diff: 3     Page Ref: 3.11

Learning Outcome:  3.11

Global Outcome:  G4

57) Consider the following specific heats of metals.

 

Metal                           Specific Heat (J/g∙°C)

Aluminum                               0.903

Copper                                                0.385

Gold                                        0.128

Iron                                         0.449

Silver                                       0.235

 

If the same amount of heat is added to 50.0 g samples of each of the metals, which are all at the same temperature, which metal will reach the highest temperature?

  1. A) aluminum
  2. B) copper
  3. C) gold
  4. D) iron
  5. E) silver

Answer:  C

Diff: 3     Page Ref: 3.11

Learning Outcome:  3.11

Global Outcome:  G3

 

 

58) When 49.5 J of heat was transferred to 7.3 g iron at 22°C, the temperature of iron increases to 37°C. What is the specific heat of iron in J/g∙°C?

  1. A) 4.5
  2. B) 0.45
  3. C) 2.2
  4. D) 24
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 3     Page Ref: 3.11

Learning Outcome:  3.11

Global Outcome:  G4

 

59) Suppose it took 108 joules of energy to raise a bar of gold from 25.0°C to 29.7°C. Given that the specific heat capacity of gold is , what is the mass (in grams) of the bar of gold?

  1. A) 6.5 × 101 g
  2. B) 1.8 × 102 g
  3. C) 1.28 × 102 g
  4. D) 1.08 × 102g
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2     Page Ref: 3.12

Learning Outcome:  3.11

Global Outcome:  G4

 

Algorithmic Questions

 

1) A sample of 508.4 grams of copper completely reacted with oxygen to form 572.4 grams of a copper oxide product. How many grams of oxygen must have reacted?

  1. A) 636.4
  2. B) 64.0
  3. C) 32.0
  4. D) 572.4
  5. E) 508.4
  6. F) none of the above

Answer:  B

Diff: 3     Page Ref: 3.11

Learning Outcome:  3.6

Global Outcome:  G4

 

2) How many Calories are in 575.0 calories?

  1. A) 575,000
  2. B) 0.5750
  3. C) 137.6
  4. D) 2,404
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 1     Page Ref: 3.8

Learning Outcome:  3.8

Global Outcome:  G4

 

3) How many joules are in 55.2 calories?

  1. A) 13,200
  2. B) 55,200
  3. C) 13.2
  4. D) 231
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1     Page Ref: 3.8

Learning Outcome:  3.9

Global Outcome:  G4

 

4) What is the value of -25°C on the Kelvin scale?

  1. A) 248
  2. B) -32
  3. C) -13
  4. D) -298
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 1     Page Ref: 3.10

Learning Outcome:  3.10a

Global Outcome:  G4

5) What is the value of 23°C on the Fahrenheit scale?

  1. A) 73
  2. B) 52
  3. C) 59
  4. D) 81

Answer:  A

Diff: 3     Page Ref: 3.10

Learning Outcome:  3.10a

Global Outcome:  G4

 

6) What is the value of 783 K in units of °C?

  1. A) 417
  2. B) 1441
  3. C) 510.
  4. D) 1056
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1     Page Ref: 3.10

Learning Outcome:  3.10a

Global Outcome:  G4

 

7) The temperature of 390 kelvin is warmer than which one of the following temperatures?

  1. A) 250 deg F
  2. B) 135 deg C
  3. C) 109 deg C
  4. D) 44 deg F
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 3     Page Ref: 3.11

Learning Outcome:  3.10a

Global Outcome:  G4

 

 

8) Given the table of specific heat values below, what is the identity of a 10.0 g metal sample that increases by  when  of energy is absorbed?

 

Element     Specific Heat(J/g°C)

Au                 0.128

Ag                 0.235

Cu                 0.385

Fe                  0.449

Al                  0.903

 

  1. A) Fe
  2. B) Al
  3. C) Au
  4. D) Ag
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 1     Page Ref: 3.11

Learning Outcome:  3.11

Global Outcome:  G3

9) Given the table of specific heat values below, what is the identity of a 26.2 g metal sample that increases by 8.5°C when 100.0 J of energy is absorbed?

 

Element     Specific Heat(J/g°C)

Au                 0.128

Ag                 0.235

Cu                 0.385

Fe                  0.449

Al                  0.903

 

  1. A) Fe
  2. B) Al
  3. C) Au
  4. D) Ag
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 1     Page Ref: 3.11

Learning Outcome:  3.11

Global Outcome:  G3

 

 

10) How much heat (kJ) is absorbed by 948.0 g of water in order for the temperature to increase from  to

  1. A) 7.5
  2. B) 31.4
  3. C) 30.2
  4. D) 29.7
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 3     Page Ref: 3.11

Learning Outcome:  3.11

Global Outcome:  G4

 

11) What is the final temperature of 25.0 grams of water at 22.0°C after it absorbs  of heat?

  1. A) 17.7
  2. B) 4.29
  3. C) 26.3
  4. D) 15.8
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 3     Page Ref: 3.11

Learning Outcome:  3.11

Global Outcome:  G4

12) How many grams of water when supplied with  of heat will gain a temperature of 5.2°C?

  1. A) 15
  2. B) 17
  3. C) 19
  4. D) 16
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1     Page Ref: 3.11

Learning Outcome:  3.11

Global Outcome:  G4

 

Introductory Chemistry, 5e (Tro)

Chapter 11   Gases

 

11.1   True/False Questions

 

1) Straws work because sucking creates a pressure difference.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.1

Learning Outcome:  11.1

Global Outcome:  G1

 

2) Gases are a collection of particles in constant, unpredictable motion.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.2

Learning Outcome:  11.1

Global Outcome:  G1

 

3) Gas particles act independently of each other.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.2

Learning Outcome:  11.1

Global Outcome:  G1

 

4) Gas particles lose energy every time they collide with each other or the container wall.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.2

Learning Outcome:  11.1

Global Outcome:  G1

 

5) There is a large distance between gas particles as compared to their relative size.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.2

Learning Outcome:  11.1

Global Outcome:  G1

 

6) As you increase temperature, you increase the average energy of the gas particles.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.2

Learning Outcome:  11.1

Global Outcome:  G1

 

7) Gases and liquids are compressible, but solids are not.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.2

Learning Outcome:  11.1

Global Outcome:  G1

 

8) Gases fill the entire volume of their container.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.2

Learning Outcome:  11.1

Global Outcome:  G1

9) The expected order of density for matter is gases < liquids < solids.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.2

Learning Outcome:  11.1

Global Outcome:  G1

 

10) Pressure is calculated by: P = .

Answer:  FALSE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.3

Learning Outcome:  11.2

Global Outcome:  G1

 

11) The unit of pressure known as the atmosphere (atm) is defined as the average pressure found at the top of Mount Everest.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.3

Learning Outcome:  11.2

Global Outcome:  G1

 

12) Pressure depends on how many gas particles are in a container.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.3

Learning Outcome:  11.2

Global Outcome:  G1

 

13) As we climb a mountain to a higher altitude, we experience a pressure decrease.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.3

Learning Outcome:  11.2

Global Outcome:  G1

 

14) If the column of mercury in a barometer drops to a lower reading, this means the measured pressure has decreased.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.3

Learning Outcome:  11.2

Global Outcome:  G1

 

 

15) A pedometer is a device created by Torricelli to measure pressure.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.3

Learning Outcome:  11.2

Global Outcome:  G1

 

16) The conversion factor for pressure is 1 mm Hg = 1 atm.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.3

Learning Outcome:  11.3

Global Outcome:  G1

17) One atmosphere of pressure is equivalent to 760 psi.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.3

Learning Outcome:  11.3

Global Outcome:  G1

 

18) Boyle’s law states that as the volume of a gas increases so does the pressure.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.4

Learning Outcome:  11.4

Global Outcome:  G1

 

19) A sealed bag of potato chips will expand when taken to a higher altitude. This is an example of Boyle’s law.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.4

Learning Outcome:  11.4

Global Outcome:  G2

 

20) The volume of a gas is independent of the temperature.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.5

Learning Outcome:  11.5

Global Outcome:  G1

 

21) For all gas law calculations, the temperature must be in kelvins.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.5

Learning Outcome:  11.5

Global Outcome:  G1

 

 

22) Charles’s Law provides an explanation of why hot air balloons float.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.5

Learning Outcome:  11.5

Global Outcome:  G1

 

23) Absolute zero refers to 0°C.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.5

Learning Outcome:  11.5

Global Outcome:  G1

 

24) If the kelvin temperature of a gas is doubled, the volume is doubled provided that the pressure and the number of particles remains constant.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.5

Learning Outcome:  11.5

Global Outcome:  G2

25) The volume of a gas and the number of particles is inversely proportional.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.7

Learning Outcome:  11.7

Global Outcome:  G1

 

26) One mole of F2 gas at STP would take up twice the volume of one mole of Ar gas at STP.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.7

Learning Outcome:  11.7

Global Outcome:  G2

 

27) If the number of gas particles is halved, the volume of the gas will be halved given that the temperature and pressure do not change.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.7

Learning Outcome:  11.7

Global Outcome:  G2

 

28) If the number of gas particles is tripled, the volume will be 1/3 of the original given that temperature and pressure do not change.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.7

Learning Outcome:  11.7

Global Outcome:  G2

 

 

29) If a slow leak in an inner tube has reduced the volume of the tube to one-third its original inflated volume, this means that one-third of the moles of gas have escaped the tube. (Assume constant temperature and pressure.)

Answer:  FALSE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.7

Learning Outcome:  11.7

Global Outcome:  G2

 

30) If you had a five liter balloon of argon gas and a five liter balloon of xenon gas, and you removed 10 grams of gas from each balloon, the balloons would both shrink down to the same size.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.7

Learning Outcome:  11.7

Global Outcome:  G2

 

31) Aerosol spray cans contain gas trapped in a fixed volume and cans of this type can explode if heated to high temperature. This illustrates that pressure and temperature are directly proportional.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.8

Learning Outcome:  11.8

Global Outcome:  G1

32) A gas may not behave ideally under conditions of low pressure or high temperature.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.8

Learning Outcome:  11.8

Global Outcome:  G1

 

33) “Molar Mass” can be calculated using the formula: Molar mass = .

Answer:  FALSE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.8

Learning Outcome:  11.8

Global Outcome:  G1

 

34) The main component of the air we breathe is oxygen gas.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.9

Global Outcome:  G1

 

35) Using pure oxygen in scuba diving tanks is a good method of preventing the nitrogen bends.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.9

Learning Outcome:  11.9

Global Outcome:  G1

 

36) Dalton’s law of partial pressure is: P = .

Answer:  FALSE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.9

Learning Outcome:  11.9

Global Outcome:  G1

 

37) If some argon gas at 400 mm Hg pressure is forced into a gas cylinder that already contained only neon gas at 400 mm Hg pressure, the total pressure in the cylinder would now be 800 mm Hg.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.9

Learning Outcome:  11.9

Global Outcome:  G4

 

38) Vapor pressure of water increases with increasing temperature because the higher temperature causes more water molecules to evaporate.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.9

Learning Outcome:  11.9

Global Outcome:  G2

 

39) The vapor pressure of water is independent of temperature.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.9

Learning Outcome:  11.9

Global Outcome:  G1

40) The molar volume of any gas at conditions of standard temperature and pressure is 22.4 liters.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.10

Learning Outcome:  11.10

Global Outcome:  G1

 

41) A 22.4 liter sample of gas at standard temperature and pressure conditions contains 1 mole of gas particles.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.10

Learning Outcome:  11.10

Global Outcome:  G4

 

 

42) STP conditions are 273 K and 760 mm Hg.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.10

Learning Outcome:  11.10

Global Outcome:  G1

 

43) The volume of 9.00 grams of water vapor at STP is 11.2 L.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.10

Learning Outcome:  11.10

Global Outcome:  G4

 

11.2   Multiple Choice Questions

 

1) Which of the following statements about pressure is FALSE?

  1. A) Pressure is caused by gas molecules colliding with surfaces.
  2. B) The atmosphere has a pressure as the components of air collide with surfaces.
  3. C) After creating a pressure difference, the atmospheric pressure can push liquid up a straw.
  4. D) A deep well dug in the ground must have the pump located at the bottom of well in order to have the water come to the surface.
  5. E) All of the above statements are true.

Answer:  E

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.1

Global Outcome:  G1

 

2) Which of the following is NOT part of the Kinetic Molecular Theory?

  1. A) Gas particles do not repel each other.
  2. B) There is a large distance between gas particles as compared to their relative size.
  3. C) The size of the actual gas particles is small compared to the volume of the whole gas.
  4. D) The average energy of the particles is dependent on the molecular mass of the particle.
  5. E) All of the above statements are part of the Kinetic Molecular Theory.

Answer:  D

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.2

Learning Outcome:  11.1

Global Outcome:  G1

3) Which of following statements are consistent with the Kinetic Molecular Theory?

  1. A) Gases are compressible because the volume taken up by the gas is almost entirely open space.
  2. B) Gases assume the shape and volume of their container because they are in constant, straight-line motion.
  3. C) Gases have a low density because there is so much empty space between the particles.
  4. D) Gas particles collide with each other and surfaces without losing any energy.
  5. E) All of the above statements are consistent with the Kinetic Molecular Theory.

Answer:  E

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.2

Learning Outcome:  11.1

Global Outcome:  G1

 

4) All of the following statements are consistent with the kinetic molecular theory of gases EXCEPT:

  1. A) The size of the gas molecules is negligible compared to the total volume of the gas.
  2. B) The average kinetic energy of the molecules of a gas is proportional to the temperature of the gas in kelvins.
  3. C) The gas molecules collide with each other and with the surfaces around them.
  4. D) Strong attractive forces hold the gas molecules together.
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.2

Learning Outcome:  11.1

Global Outcome:  G1

 

5) 1 atm is equal to:

  1. A) 760 mm Hg.
  2. B) 760 torr.
  3. C) 101,325 Pa.
  4. D) 14.7 psi.
  5. E) all of the above

Answer:  E

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.3

Learning Outcome:  11.3

Global Outcome:  G1

 

6) 1 torr is equal to:

  1. A) 760 mm Hg.
  2. B) 1 mm Hg.
  3. C) 1 Pa.
  4. D) 14.7 psi.
  5. E) all of the above

Answer:  B

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.3

Learning Outcome:  11.3

Global Outcome:  G1

7) A barometer uses mercury because:

  1. A) it is a convenient, safe, lightweight material.
  2. B) the density of mercury is very large which allows the barometer to be short.
  3. C) it is the traditional substance used, water could be as easily used.
  4. D) it is the only liquid metal at room temperature.
  5. E) All of the above are true.

Answer:  B

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.3

Global Outcome:  G1

 

 

8) What is the equivalent pressure of 0.905 atm in units of mm Hg?

  1. A) 688
  2. B) 840
  3. C) 0.905
  4. D) 13.3
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.3

Learning Outcome:  11.3

Global Outcome:  G4

 

9) What is the equivalent pressure of 1520 torr in units of atm?

  1. A) 203,000
  2. B) 380.
  3. C) 2.00
  4. D) 1520
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.3

Learning Outcome:  11.3

Global Outcome:  G4

 

10) What is the equivalent pressure of 760 torr in units of mm Hg?

  1. A) 760
  2. B) 1
  3. C) 14.7
  4. D) 29.92
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.3

Learning Outcome:  11.3

Global Outcome:  G4

11) What is the equivalent pressure of 968 mm Hg in units of atm?

  1. A) 1.27 atm
  2. B) 0.785 atm
  3. C) 968 atm
  4. D) 1.30 atm
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.3

Learning Outcome:  11.3

Global Outcome:  G4

 

 

12) Boyle’s Law is expressed as:

  1. A) V is proportional to
  2. B) P is proportional to V
  3. C) V is proportional to
  4. D) V is proportional to T
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.4

Learning Outcome:  11.4

Global Outcome:  G1

 

13) To solve problems using Boyle’s Law, which mathematical equation should be used?

  1. A) =
  2. B) =
  3. C) =
  4. D) =
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.4

Learning Outcome:  11.4

Global Outcome:  G1

 

14) One liter of a gas is in a sealed chamber containing a moveable piston. If the piston is moved so that the volume of the gas is compressed to a volume of one-half liter, what will happen to the pressure on the gas? (Assume the temperature is constant and no gas particles are lost.)

  1. A) The pressure will remain the same.
  2. B) The pressure will be half of the original value.
  3. C) The pressure will be twice the original value.
  4. D) It would be impossible to move the piston since gases are not compressible.
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.4

Learning Outcome:  11.4

Global Outcome:  G2

 

15) A balloon filled with 0.500 L of air at sea level is submerged in the water to a depth that produces a pressure of . What is the volume of the balloon at this depth?

  1. A) 1.63 L
  2. B) 0.154 L
  3. C) 6.50 L
  4. D) 0.615 L
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.4

Learning Outcome:  11.4

Global Outcome:  G4

 

16) Divers often inflate heavy duty balloons attached to salvage items on the sea floor. If a balloon is filled to a volume of  at a pressure of , what is the volume of the balloon when it reaches the surface?

  1. A) 7.50 L
  2. B) 1.20 L
  3. C) 0.833 L
  4. D) 5.50 L
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.4

Learning Outcome:  11.4

Global Outcome:  G4

 

17) The initial volume of a gas cylinder is 750.0 mL. If the pressure of a gas inside the cylinder changes from  to , what is the final volume the gas occupies?

  1. A) 3.151 L
  2. B) 630.0 mL
  3. C) 1.750 L
  4. D) 321.4 mL
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.4

Learning Outcome:  11.4

Global Outcome:  G4

 

 

18) Charles’s Law is expressed as:

  1. A) V is proportional to
  2. B) P is proportional to V
  3. C) V is proportional to
  4. D) V is proportional to T
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.5

Learning Outcome:  11.5

Global Outcome:  G1

19) To solve problems using Charles’s Law, which mathematical equation should be used?

  1. A) =
  2. B) =
  3. C) =
  4. D) =
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.5

Learning Outcome:  11.5

Global Outcome:  G1

 

20) Which one of the following is impossible for an ideal gas?

  1. A) =  ()
  2. B) =
  3. C) V2= () V1
  4. D) V1T1= V2T2
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.5

Learning Outcome:  11.5

Global Outcome:  G2

 

 

21) When must temperature values in gas law calculations be expressed in kelvin units?

  1. A) only for Charles’s law
  2. B) only for the Ideal Gas law
  3. C) only for the Combined Gas law
  4. D) never
  5. E) always

Answer:  E

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.5

Learning Outcome:  11.5

Global Outcome:  G1

 

22) A 5.00 liter balloon of gas at 25°C is cooled to 0°C. What is the new volume (liters) of the balloon?

  1. A) 0 liters
  2. B) 22.4 liters
  3. C) 5.46 liters
  4. D) 4.58 liters
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.5

Learning Outcome:  11.5

Global Outcome:  G4

23) A gas sample occupies 3.50 liters of volume at 20.°C. What volume will this gas occupy at 100°C (reported to three significant figures)?

  1. A) 0.224 L
  2. B) 2.75 L
  3. C) 4.46 L
  4. D) 17.5 L
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.5

Learning Outcome:  11.5

Global Outcome:  G4

 

24) What is the final volume of a balloon that was initially 500.0 mL at 25°C and was then heated to 50°C?

  1. A) 461 mL
  2. B) 193 mL
  3. C) 1.00 L
  4. D) 542 mL
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.5

Learning Outcome:  11.5

Global Outcome:  G4

 

25) If the volume of a gas container at 32.0°C changes from 1.55 L to 755 mL, what will the final temperature be?

  1. A) 149°C
  2. B) 353°C
  3. C) 273°C
  4. D) -124°C
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.5

Learning Outcome:  11.5

Global Outcome:  G4

 

26) What is the initial temperature of a gas if the volume changed from 1.00 L to 1.10 L and the final temperature was determined to be 255.0°C?

  1. A) 480°C
  2. B) -41°C
  3. C) 232°C
  4. D) 207°C
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.5

Learning Outcome:  11.5

Global Outcome:  G4

27) A balloon originally had a volume of 0.439 L at 44°C and a pressure of 729 torr. To what temperature must the balloon be cooled to reduce its volume to 378 mL if the pressure remained constant?

  1. A) 0°C
  2. B) 38°C
  3. C) 95°C
  4. D) 273°C
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.5

Learning Outcome:  11.5

Global Outcome:  G4

 

 

28) Gas density can be calculated by dividing the mass of gas by its volume. If you took a balloon of gas and then warmed the balloon in a sunny window, what can now be said about the density of the gas in the balloon?

  1. A) The gas density will remain the same.
  2. B) The gas density will increase.
  3. C) The gas density will decrease.
  4. D) The density of gases is independent of temperature.
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.5

Learning Outcome:  11.5

Global Outcome:  G2

 

29) Which of the following statements is TRUE for gases?

  1. The temperature of a gas is inversely proportional to its pressure.
  2. The volume of a gas is directly proportional to the pressure in torr.
  3. The pressure of a gas is due to collisions of the gas molecules.
  4. A) 1 only
  5. B) 2 only
  6. C) 3 only
  7. D) 1 and 2 only
  8. E) 1 and 3 only

Answer:  C

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.6

Learning Outcome:  11.6

Global Outcome:  G1

30) What is the proper form of the combined gas law?

  1. A) =
  2. B) =
  3. C) =
  4. D) =
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.6

Learning Outcome:  11.6

Global Outcome:  G1

 

 

31) A certain volume of gas was confined in a rigid container. If the pressure of the gas sample in the container was doubled, what happened to the temperature?

  1. A) The Kelvin temperature decreased by one-half.
  2. B) The Kelvin temperature doubled.
  3. C) The Kelvin temperature increased four times.
  4. D) The Kelvin temperature decreased one-third.
  5. E) not enough information

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.6

Learning Outcome:  11.6

Global Outcome:  G2

 

32) Suppose a balloon was released from the ground and rose to such a height that both the atmospheric pressure and atmospheric temperature decreased. Which statement is TRUE?

  1. A) Both the temperature and pressure changes act to increase the balloon’s volume.
  2. B) Both the temperature and pressure changes act to decrease the balloon’s volume.
  3. C) The temperature change acts to increase the balloon’s volume.
  4. D) The pressure change acts to decrease the balloon’s volume.
  5. E) none of the above

Answer:  E

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.6

Learning Outcome:  11.6

Global Outcome:  G2

 

33) If the initial pressure of a system was 1.00 atm and the volume was halved and the kelvin temperature was tripled, what is the final pressure?

  1. A) 2.00 atm
  2. B) 0.667 atm
  3. C) 1.50 atm
  4. D) 6.00 atm
  5. E) not enough information

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.6

Learning Outcome:  11.6

Global Outcome:  G4

 

34) A 325 mL sample of gas is initially at a pressure of 721 torr and a temperature of 32°C. If this gas is compressed to a volume of 286 mL and the pressure increases to 901 torr, what will be the new temperature of the gas (reported to three significant figures in °C)?

  1. A) 35.2°C
  2. B) 335°C
  3. C) 62.4°C
  4. D) 215°C
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: 11.6

Learning Outcome:  11.6

Global Outcome:  G4

 

35) A sample of helium gas initially at 37.0°C, 785 torr and  was heated to 58.0°C while the volume expanded to . What is the final pressure in atm?

  1. A) 517
  2. B) 0.681
  3. C) 1.79
  4. D) 3.21
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: 11.6

Learning Outcome:  11.6

Global Outcome:  G4

 

36) What is the final volume of a 500.0 mL gas container that increased in temperature from  to  while the pressure increased from  to ?

  1. A) 0.691 L
  2. B) 2.77 L
  3. C) 0.362 L
  4. D) 1.45 L
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: 11.6

Learning Outcome:  11.6

Global Outcome:  G4

 

 

37) What is the initial temperature (°C) of a system that has the pressure decreased by 10 times while the volume increased by 5 times with a final temperature of ?

  1. A) 27
  2. B) 75
  3. C) -198
  4. D) 300
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: 11.6

Learning Outcome:  11.6

Global Outcome:  G4

38) Avogadro’s Law is expressed as:

  1. A) V is proportional to
  2. B) P is proportional to n
  3. C) n is proportional to
  4. D) V is proportional to n
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.7

Learning Outcome:  11.7

Global Outcome:  G1

 

39) To solve problems using Avogadro’s Law, which mathematical equation should be used?

  1. A) =
  2. B) =
  3. C) =
  4. D) =
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.7

Learning Outcome:  11.7

Global Outcome:  G1

 

 

40) What happens to the volume of a gas when you double the number of moles of gas while keeping the temperature and pressure constant?

  1. A) The volume is halved.
  2. B) The volume doubles.
  3. C) The volume decreases, but more information is needed.
  4. D) The volume increases, but more information is needed.
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.7

Learning Outcome:  11.7

Global Outcome:  G2

 

41) How many moles of gas were added to a balloon that started with 2.3 moles of gas and a volume of  given that the final volume was ?

  1. A) 9.5
  2. B) 4.4
  3. C) 12
  4. D) 0.085
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: 11.7

Learning Outcome:  11.7

Global Outcome:  G4

42) If each of the following gas samples have the same temperature and pressure, which sample has the greatest volume?

  1. A) 1 gram of O2
  2. B) 1 gram of Ar
  3. C) 1 gram of H2
  4. D) all have the same volume
  5. E) not enough information

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.7

Learning Outcome:  11.7

Global Outcome:  G4

 

43) Which of the following gas law relationships is true?

  1. A) V α 1/P
  2. B) V α T
  3. C) V α n
  4. D) all of the above are true
  5. E) none of the above are true

Answer:  D

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.8

Learning Outcome:  11.8

Global Outcome:  G1

 

44) For an ideal gas, which of the following pairs of variables are inversely proportional to each other (if all other factors remain constant)?

  1. A) P, V
  2. B) P, T
  3. C) V, T
  4. D) n, P
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.8

Learning Outcome:  11.8

Global Outcome:  G1

 

45) The ideal gas law is:

  1. A) PV = nRT
  2. B) P =
  3. C) T =
  4. D) V =
  5. E) All of the above are forms of the ideal gas law.

Answer:  E

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.8

Learning Outcome:  11.8

Global Outcome:  G1

46) A sample of 0.255 mole of gas has a volume of 748 mL at 28°C. Calculate the pressure of this gas. (R= 0.0821 L ∙ atm / mol ∙ K)

  1. A) 8.42 atm
  2. B) 0.784 atm
  3. C) 0.00842 atm
  4. D) 7.84 × 10-4 atm
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.8

Learning Outcome:  11.8

Global Outcome:  G4

 

 

47) What is the pressure of a 3.00 L gas vessel that has 18.0 grams of helium at ?

(R= 0.0821 L atm/ mol K)

  1. A) 147 atm
  2. B) 36.7 atm
  3. C) 32.6 atm
  4. D) 1.81 atm
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.8

Learning Outcome:  11.8

Global Outcome:  G4

 

48) What is the temperature (°C) of 2.48 moles of gas stored in a  container at ?

(R= 0.0821 L atm/ mol K)

  1. A) 302
  2. B) 189
  3. C) 29
  4. D) -84
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.8

Learning Outcome:  11.8

Global Outcome:  G4

 

49) Which conditions can cause nonideal gas behavior by 1) decreasing the space between gas particles or 2) by slowing gas particles so that interactions are significant?

  1. A) 1) high pressure; 2) high temperature
  2. B) 1) high pressure; 2) low temperature
  3. C) 1) low pressure; 2) high temperature
  4. D) 1) low pressure; 2) low temperature
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.8

Learning Outcome:  11.8

Global Outcome:  G2

 

50) A 3.76 g sample of a noble gas is stored in a 2.00 L vessel at 874 torr and 25°C. What is the noble gas?

(R= 0.0821 L atm/ mol K)

  1. A) He
  2. B) Ne
  3. C) Ar
  4. D) Kr
  5. E) not enough information

Answer:  C

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: 11.8

Learning Outcome:  11.8

Global Outcome:  G4

 

51) Which of the following diatomic elements would have a mass of 19.08 grams stored in a  container at  and 100°C? (R= 0.0821 L atm/ mol K)

  1. A)
  2. B)
  3. C)
  4. D)
  5. E) not enough information.

Answer:  D

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: 11.8

Learning Outcome:  11.8

Global Outcome:  G4

 

52) What is the major component of the air we breathe?

  1. A) nitrogen
  2. B) oxygen
  3. C) argon
  4. D) carbon dioxide
  5. E) smog

Answer:  A

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.9

Global Outcome:  G1

 

53) What is the third most abundant component of dry air?

  1. A) carbon dioxide
  2. B) oxygen
  3. C) nitrogen
  4. D) argon
  5. E) smog

Answer:  D

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.9

Global Outcome:  G1

 

54) If a mixture of gases contained 78% nitrogen at a pressure of  and 22% carbon dioxide at , what is the total pressure of the system?

  1. A) 1,329 atm
  2. B) 17.5 cm Hg
  3. C) 639 torr
  4. D) 1.75 atm
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.9

Learning Outcome:  11.9

Global Outcome:  G4

 

55) A gas cylinder contains only the gases radon, nitrogen, and helium. The radon has a pressure of 222 torr while the nitrogen has a pressure of 446 torr. If the total pressure inside the cylinder is 771 torr, what is the pressure that is due to the helium?

  1. A) 771 torr
  2. B) 668 torr
  3. C) 549 torr
  4. D) 103 torr
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.9

Learning Outcome:  11.9

Global Outcome:  G4

 

56) A “shielding gas” mixture of argon and carbon dioxide is sometimes used in welding to improve the strength of the weld. If a gas cylinder of this two-part mixture was at 4.0 atm pressure and this mixture was 90.% argon, what would be the pressure due to the carbon dioxide gas component?

  1. A) 3.6 atm
  2. B) 0.40 atm
  3. C) 10. atm
  4. D) 4.0 atm
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.9

Learning Outcome:  11.9

Global Outcome:  G4

 

 

57) What problem could happen if deep sea divers used pure oxygen in their tanks?

  1. A) hypoxia
  2. B) oxygen toxicity
  3. C) nitrogen narcosis
  4. D) rapture of oxygen
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.9

Learning Outcome:  11.9

Global Outcome:  G1

58) Human lungs have evolved to breathe oxygen at a pressure as that in the atmosphere, 0.21 atm. If a particular heliox mixture to be carried by a scuba diver is at a pressure of 7.00 atm, what should be the partial pressure due to helium in order to maintain the pressure due to oxygen at 0.21 atm?

  1. A) 0.21 atm
  2. B) 7.00 atm
  3. C) 6.79 atm
  4. D) 7.21 atm
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.9

Learning Outcome:  11.9

Global Outcome:  G4

 

59) The vapor pressure of water at 20.0°C is . If the pressure of a gas collected over water was measured to be . What is the pressure of the pure gas?

  1. A) 0.0230 atm
  2. B) 0.619 atm
  3. C) 0.573 atm
  4. D) 0.596 atm
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.9

Learning Outcome:  11.9

Global Outcome:  G4

 

 

60) Hydrogen gas produced in the laboratory by the reaction of zinc and hydrochloric acid was collected over water at 25°C. The barometric pressure at the time was 742.5 mm Hg. What is the pressure of dry hydrogen gas if the vapor pressure of water at 25°C is 23.8 mm Hg?

  1. A) 742.5 mm Hg
  2. B) 718.7 mm Hg
  3. C) 766.3 mm Hg
  4. D) 760.0 mm Hg
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.9

Learning Outcome:  11.9

Global Outcome:  G4

 

61) Suppose a chemical reaction generated a 50% nitrogen/50% oxygen (by volume) mixture of gas that had a total volume of 22.4 liters at STP. This gas sample is composed of:

  1. A) 1 mole of nitrogen and 1 mole of oxygen.
  2. B) 0.5 mole of nitrogen and 0.5 mole of oxygen.
  3. C) 50 mole of nitrogen and 50 mole of oxygen.
  4. D) 28 mole of nitrogen and 32 mole of oxygen.
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.10

Learning Outcome:  11.9|11.10

Global Outcome:  G4

62) Which set of conditions reflect STP?

  1. A) 298 K, 1 atm
  2. B) 25°C, 14.7 psi
  3. C) 373 K, 760 torr
  4. D) 273 K, 1 Pa
  5. E) 273 K, 760 mm Hg

Answer:  E

Diff: 1      Var: 1      Page Ref: 11.10

Learning Outcome:  11.10

Global Outcome:  G4

 

63) At STP, 12.69 g of a noble gas occupies 14.09 L. What is the identity of the noble gas?

(R= 0.0821 L atm/ mol K)

  1. A) He
  2. B) Ne
  3. C) Ar
  4. D) Kr
  5. E) not enough information

Answer:  B

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.10

Learning Outcome:  11.10

Global Outcome:  G4

 

64) Suppose you had a balloon containing 1 mole of helium at STP and a balloon containing 1 mole of oxygen at STP. Which statement is TRUE?

  1. A) The balloons will have the same volume.
  2. B) The balloons will have the same mass.
  3. C) Both A) and B) are true.
  4. D) Neither A) nor B) are true.
  5. E) not enough information

Answer:  A

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.10

Learning Outcome:  11.10

Global Outcome:  G2

 

65) Ammonia gas decomposes according to the equation:

2NH3(g) → N2(g) + 3H2(g)

If 15.0 L of nitrogen is formed at STP, how many liters of hydrogen will be produced (also measured at STP)?

  1. A) 15.0 L
  2. B) 30.0 L
  3. C) 45.0 L
  4. D) 90.0 L
  5. E) not enough information

Answer:  C

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: 11.10

Learning Outcome:  11.10

Global Outcome:  G4

66) Water can be formed according to the equation:

2H2 (g) + O2 (g) → 2H2O (g)

If 8.0 L of hydrogen is reacted at STP, exactly how many liters of oxygen at STP would be needed to allow complete reaction?

  1. A) 4.0 L
  2. B) 2.0 L
  3. C) 1.0 L
  4. D) 8.0 L
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 2      Var: 1      Page Ref: 11.10

Learning Outcome:  11.10

Global Outcome:  G4

 

 

67) How many liters of O2 (g) are needed to react completely with 56.0 L of CH4 (g) at STP to produce CO2 (g) and H2O (g)?

Given: CH4 (g) + 2O2 (g) → CO2 (g) + H2O (g)

  1. A) 28.0 L
  2. B) 56.0 L
  3. C) 84.0 L
  4. D) 112. L
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 3      Var: 1      Page Ref: 11.10

Learning Outcome:  11.10

Global Outcome:  G4

 

11.3   Algorithmic Questions

 

1) What is the pressure of 760 mm Hg when expressed in units of in Hg?

  1. A) 29.92 in Hg
  2. B) 101,325 in Hg
  3. C) 760 in Hg
  4. D) 1 in Hg
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 1      Var: 5      Page Ref: 11.3

Learning Outcome:  11.3

Global Outcome:  G4

 

2) What is the final pressure of a system (atm) that has the volume increased from  to  with an initial pressure of

  1. A) 1.1
  2. B) 0.85
  3. C) 1.8
  4. D) 1.2
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: 11.4

Learning Outcome:  11.4

Global Outcome:  G4

 

3) What is the final volume (L) of a 10.0 L system that has the pressure quartered?

  1. A) 0.250
  2. B) 17.1
  3. C) 2.50
  4. D) 40.0
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 1      Var: 5      Page Ref: 11.4

Learning Outcome:  11.4

Global Outcome:  G4

 

4) What is the final volume of a gas that initially occupies 2.50 L at  and is subsequently heated to

  1. A) 2.69 L
  2. B) 2.96 L
  3. C) 2.23 L
  4. D) 2.32 L
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: 11.5

Learning Outcome:  11.5

Global Outcome:  G4

 

5) What is the change in temperature of a 2.50 L system when its volume is reduced to  if the initial temperature was

  1. A) 209 K
  2. B) 290 K
  3. C) -89 K
  4. D) -98 K
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: 11.5

Learning Outcome:  11.5

Global Outcome:  G4

 

6) What is the final volume (L) of a 1.00 L system at 315 K and 1.10 atm if STP conditions are established?

  1. A) 1.05
  2. B) 0.935
  3. C) 1.50
  4. D) 0.953
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: 11.6

Learning Outcome:  11.6

Global Outcome:  G4

7) What is the final pressure (expressed in atm) of a 3.05 L system initially at  and  that is compressed to a final volume of  at

  1. A) 1.06
  2. B) 1.60
  3. C) 806
  4. D) 860
  5. E) none of the above

Answer:  A

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: 11.6

Learning Outcome:  11.6

Global Outcome:  G4

 

8) A rigid cylinder contains 2.00 liters of gas at a temperature of 25°C. If the pressure of this gas is changed from 0.500 atmospheres to 1.50 atmospheres, what will be the new temperature (in Kelvin, reported to three significant figures) of the gas? (The volume is constant.)

  1. A) 99.3 K
  2. B) 75.0 K
  3. C) 8.33 K
  4. D) 894 K
  5. E) none of the above

Answer:  D

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: 11.6

Learning Outcome:  11.6

Global Outcome:  G4

 

9) If the number of moles of a gas initially contained in a 2.10 L vessel is doubled, what is the final volume of the gas in liters? (Assume the pressure and temperature remain constant.)

  1. A) 6.30
  2. B) 1.05
  3. C) 4.20
  4. D) 8.40
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 3      Var: 4      Page Ref: 11.7

Learning Outcome:  11.7

Global Outcome:  G4

 

 

10) What is the volume (in liters) of 1.00 mole of krypton gas that has a pressure of 1140 mm Hg and a temperature of 25.0°C? (R= 0.0821 L atm/ mol K)

  1. A) 1.37
  2. B) 16.3
  3. C) 0.0215
  4. D) 0.00180
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2      Var: 4      Page Ref: 11.8

Learning Outcome:  11.8

Global Outcome:  G4

11) What is the molecular weight of a gas if a 21.0 g sample has a pressure of  at  in a  flask? (R= 0.0821 L atm/ mol K)

  1. A) 243 amu
  2. B) 1.89 amu
  3. C) 234 amu
  4. D) 11.1 amu
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: 11.8

Learning Outcome:  11.8

Global Outcome:  G4

 

12) What is the pressure of a 1.0 L flask containing  of He at 25°C? (R= 0.0821 L atm/ mol K)

  1. A) 98 atm
  2. B) 3.7 atm
  3. C) 7.3 atm
  4. D) 15 atm
  5. E) none of the above

Answer:  B

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: 11.8

Learning Outcome:  11.8

Global Outcome:  G4

 

13) What is the volume of 28.0 g of nitrogen gas at STP?

  1. A) 33.6 L
  2. B) 11.2 L
  3. C) 22.4 L
  4. D) 44.8 L
  5. E) none of the above

Answer:  C

Diff: 2      Var: 5      Page Ref: 11.10

Learning Outcome:  11.10

Global Outcome:  G4